Vanuit het Expertisecentrum Dementie dragen we actief bij aan onderzoek op gebied van dementie.
In dit onderzoek van ActiVite, Marente en Topaz bekijken we hoe we de overgang van thuis naar het verpleeghuis kunnen verbeteren. Het doel is een regionale werkwijze te ontwikkelen zodat we mensen met dementie die verhuizen naar een verpleeghuis zo goed mogelijk welkom kunnen heten en kunnen begeleiden, en mantelzorgers kunnen ondersteunen.
Twee onderwerpen staan centraal:
Het project is een actieonderzoek, dit houdt in: lerend verbeteren. Er zijn twee actieteams: één team bestaat uit mantelzorgers, cliëntvertegenwoordigers en professionals uit de thuiszorg en de verpleeghuiszorg. Dit team houdt zich bezig met het ontwikkelen van de nieuwe werkwijze. En één team bestaat uit de gemeente Leiden (als afvaardiging van alle gemeenten), Zorgkantoor Zorg en Zekerheid, managers van ActiVite, Marente en Topaz, en Transmuralis. Dit team houdt zich bezig met het creëren van randvoorwaarden om de nieuwe werkwijze toe te passen en te borgen.
Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw en het zorgkantoor van Zorg en Zekerheid. De wetenschappelijke begeleiding vindt plaats door onderzoekers van het LUMC en Amsterdam UMC.
Een zeer actueel onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op de langdurige zorg. Daarnaast onderzochten we welke behoeften er in deze periode waren bij mensen met dementie, mantelzorgers en zorgmedewerkers.
Dementie kan cognitieve veranderingen veroorzaken waardoor de communicatieve vaardigheden van mensen met dementie verslechteren. Doel van dit onderzoek is het verbeteren van de communicatie en relaties tussen mensen met dementie en hun naasten, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Hiervoor ontwikkelen we een communicatietool die praktische tips geeft.
Dit is een participatief actieonderzoek, uitgevoerd in de praktijk en met de mensen over wie het gaat. Op basis van ervaringen van en gesprekken met zorgmedewerkers, naasten en de cliëntenraad is de onderzoeksvraag geformuleerd: hoe kunnen zorgmedewerkers en naasten samenwerken aan liefdevolle zorg voor de bewoner? Dit onderzoek voeren we uit in samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing.
Het Expertisecentrum Dementie heeft samen met Transmuralis in ’22 en ’23 onderzocht hoe de zorg in onze regio nu wordt ervaren door jonge mensen met dementie en mantelzorgers. Het project is inmiddels afgerond en heeft mooie resultaten opgeleverd.
Zo is er een informatielijst voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, casemanagers, huisartsen en hulpverleners ontwikkeld. Ook zijn alle zorg- en welzijnsorganisaties in de regio met expertise dementie op jonge leeftijd in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot een sociale kaart voor de regio Zuid-Holland Noord.
Daarnaast is er onder andere gewerkt aan de verbetering van samenwerking tussen (zorg)professionals en is er specifieke aandacht geweest voor de jonge mantelzorgers. Alle producten die zijn voortgevloeid uit het project zijn te vinden op de speciale webpagina Dementie op jonge leeftijd van de wegwijzer Dementie Zuid-Holland Noord.
De betrokken partijen zijn blij met de uitkomsten van het project. “De zorg voor mensen met dementie is veelal gebaseerd op mensen met een hoge leeftijd. Als je op jongere leeftijd met dementie wordt geconfronteerd, dan ziet het leven er heel anders uit en zijn de behoeften anders. Dankzij dit project hebben we een mooie stap gezet in het verbeteren van de ondersteuning en zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd. We geven hier de komende tijd een vervolg aan.”