Wanneer uw naaste dementie krijgt, komt er veel op u af. Onzekerheid over de toekomst en uw rol daarin. Maar ook praktische vragen, over hoe u uw naaste het beste kunt helpen en hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen. Om u juist in die fase verder te helpen, lanceert het Expertisecentrum Dementie de Naastentraining.
De Dementietraining voor naasten is bedoeld voor naasten van thuiswonende mensen met dementie, bijvoorbeeld hun kinderen. In twee dagen maken professionals uit de zorgorganisaties van het expertisecentrum hen wegwijs in wat ze kunnen verwachten na de diagnose dementie. Naasten krijgen een rugzak aan informatie tijdens de geheel verzorgde 2-daagse cursus. Ze leren over dementie, het ziektebeeld en de perspectieven. Maar ook wat het met hen als naaste doet, en welke hulp zij in kunnen roepen. Zo kunnen ze iets zekerder de toekomst tegemoet en met meer vertrouwen (een deel van) de mantelzorg op zich nemen. Daarnaast ontmoeten ze mensen die voor dezelfde uitdagingen staan, wat in alle projecten van het expertisecentrum als waardevol wordt aangemerkt.
De volgende trainingen zijn op:
De training vindt plaats in Topaz Zuydtwijck in Leiden. Dankzij een bijdrage van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag & Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Oegstgeest, Nieuwkoop, Noordwijk, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude en het zorgkantoor van Zorg en Zekerheid, bedraagt de eigen bijdrage slechts 50 euro. Per Naastentraining is er ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Opgeven kan door te mailen naar welkom@dementiezhn.nl of bellen naar 06-22117039.
Als je in je omgeving te maken krijgt met dementie, helpt het als je iets weet over de ziekte, het perspectief en mogelijke hulpbronnen. Juist daarom heeft het Expertisecentrum Dementie de Dementietraining voor naasten ontwikkeld. In september was de eerste keer: “Ik zou het zeker aanbevelen. Hoe eerder, hoe beter.”
Gert-Jan Baerveldt werkt op de meldkamer van de ambulance en bij de vrijwillige brandweer. In zijn werk heeft hij regelmatig te maken met mensen met dementie. Maar ook privé speelt de ziekte een rol: Gert-Jans 85-jarige moeder heeft Alzheimer. “Mijn moeder woont alleen. Als we op bezoek kwamen, vertelde ze de laatste tijd hetzelfde verhaal soms wel vier of vijf keer achter elkaar. We hebben toen vrij snel dingen voor haar proberen te regelen, zolang ze nog in staat was om er zelf iets van te vinden of nieuwe informatie op te nemen.”
“Het ‘vloog voorbij’, maar de impact blijft voortduren.”
“Wij hadden het geluk dat we vrij snel een case-manager dementie toegewezen kregen. Die hielp ons al ontzettend veel, maar uiteraard vooral op grote lijnen. Ze wees mij op deze training. Omdat ik zowel in werk als privé nu met dementie te maken heb, leek het me zinvol om eraan mee te doen. En ik heb er geen spijt van gehad! Op de training ga je gewoon een stuk dieper op de stof in. Er komen specialisten als een psycholoog, een ergotherapeut, een logopedist en een diëtist die allemaal vanuit hun eigen vakgebied informatie delen over de situatie waar je in zit of wat je nog te wachten staat.”
“Ik vond het contact met de andere mensen in de cursus heel waardevol, zowel tijdens de training als bij het koffiezetapparaat. Het was confronterend om te zien dat er ook mensen waren wiens partner of moeder rond de 40 is en al met dementie te maken krijgen. Kijk, mijn moeder is 85 en dan is het al heftig, maar stel je voor dat je er op die leeftijd al mee te maken krijgt! Voor hen was wat er verteld werd, ook best emotioneel. Dus hoewel ik het zelf niet zo ervaren heb –voor mij vlogen de twee dagen voorbij- hoorde ik van anderen ook wel dat ze de training best zwaar vonden.”
“Waar ik het meest aan heb gehad, is de duidelijke richting in wat je beter wel en beter niet kunt doen. Zo weet ik nu dat als iemand met dementie voor de derde keer dezelfde vraag stelt, je het beste net zo lief kan antwoorden als de eerste keer. Wat ik ook heb geleerd is dat je de neiging om steeds te vragen of iemand iets nog weet, alsof ze een examen aflegt, moet onderdrukken. Het brengt haar in een ongemakkelijke positie en het draagt niets bij. Dat heb ik mijn kinderen en andere familie ook verteld en we houden daar nu allemaal rekening mee.”
“Ik zou de Dementietraining voor naasten zeker aanbevelen aan mensen die in dezelfde situatie zitten, het liefst zo vroeg mogelijk, zelfs voor de diagnose. Sommige financiële of notariële zaken zijn heel lastig te regelen als iemand al te ver in zijn of haar dementie zit. Daar moet je dus niet te lang mee wachten en een casemanager sluit over het algemeen pas aan als de diagnose al gesteld is, dus best laat in het proces. De Dementietraining voor naasten wijst je op dit soort zaken, en nog veel meer. Dat is echt nuttig.”