Marente en WIJdezorg nieuwste deelnemers expertisecentrum

Vorig jaar sloten collega-zorgorganisaties Marente en WIJdezorg zich aan bij het Expertisecentrum Dementie. Dat is goed nieuws voor de dementiezorg in de regio Zuid-Holland Noord; met deze uitbreiding vergroten we onze slagkracht. Praktisch betekent het onder andere dat de werkgroep van het expertisecentrum is aangevuld met Jolanda van Honk, manager bij Marente en Joke Dijkstra, directeur zorg bij WIJdezorg. Joke: “We hebben veel ambities, maar bereiken die liever samen dan alleen.”

Natuurlijk is de zorg voor mensen met dementie niet nieuw voor Marente en WIJdezorg: beide hebben ze een lange staat van dienst en een grote expertise op dat vlak. Toch maakten ze tot nu toe nog geen deel uit van het Expertisecentrum Dementie. Jolanda: “Toen het expertisecentrum werd opgericht, dachten we als zorgorganisaties vaker vanuit ons concurrentieperspectief. Corona en de uitdaging waar we onszelf als zorg voor gesteld zien, heeft dat enorm veranderd. We werken nu veel meer samen op allerlei gebieden, waaronder dementie.” Joke: “De vergrijzing geeft ons een opdracht en een verantwoordelijkheid om cliënten én professionals optimaal te ondersteunen. Aansluiten bij het expertisecentrum is een van de manieren waarop we dat kunnen doen.”

“Wat ik mooi vind aan het expertisecentrum is dat we de kennis die er is onderling delen”, zegt Joke. “Natuurlijk is er in onze eigen organisaties ook aandacht voor dit soort onderwerpen, maar door het met verschillende organisaties te doen kun je profiteren van de specifieke expertise die er bij een ieder van ons is. Het is goed om te leren van een organisatie die op sommige vlakken al iets verder is, en leuk om te laten zien waar je zelf al en stapje verder in bent.” Jolanda vult aan: “Collega’s vinden het leuk om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren, juist ook buiten de eigen organisatie.” “Ik word ook blij van de gelijkwaardigheid die uit deze werkwijze spreekt”, zegt Joke. ”Er wordt niet van bovenaf iets opgelegd, maar collega’s delen ervaringen op gelijk niveau. Dat spreekt aan en zet mensen in hun kracht.”

Ook over het aanbod voor cliënten en mantelzorgers zijn Jolanda en Joke enthousiast. Jolanda: “Ik vind Beter Thuis met Dementie bijvoorbeeld een prachtig product. De samenwerking die eruit spreekt, de kans om onze behandelaars eraan te verbinden, dat biedt wat mij betreft kansen.” Joke: “Het concept is natuurlijk ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het mooie is dat je binnen het expertisecentrum de kans krijgt om zo’n onderzoek verder uit te rollen en het in de praktijk toe te passen. Zo werkt het expertisecentrum als een springplank om je ambitie als organisatie verder te brengen.”

Over ambitie gesproken: met zoveel meer slagkracht is het een kwestie van tijd tot toekomstdromen opeens tot de mogelijkheden behoren. “Ik geloof in zorgzame wijken”, zegt Jolanda. “Gemeenschappen waarin we als professionals samen met de community de zorg kunnen vormgeven. Dan kunnen ook mensen met dementie langer en fijner thuis blijven wonen.” Joke is daarmee eens: “Ik vind het belangrijk dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen”, zegt ze. “We bieden goede zorg, maar het blijft een besloten wereld. In de zorg zijn we goed in het maken van aparte koortjes. Maar waarom laten we mensen met dementie niet gewoon meezingen in het grote koor? Ik wil zoeken naar mogelijkheden om dat waar te maken.”

Contact

Neem contact met ons op, we helpen u graag.